پله پله تا ملاقات خدا: پرونده اینترنتی عبدالحسین زرینکوب

در وجود مولانا در احوال ناخوشی هیچ از (( خودی )) وی نشان نمانده بود . هیچ هوسی ، هیچ آرزویی ، و هیچ خشمی او را به حرکت در نمی آورد . از مدتها پیش با آنکه در بین دوستان و مریدان می زیست از آنها فاصله داشت . از همه ی آنها جدا بود ، با همه ی آنها غریبه بود . مرگ پیش از مرگ او را زنده و پویا ، اما همچون مرده ای که هرگونه نشان خودی را از دست داده باشد ، در میان یاران رها کرده بود . مَرد از هرچه به تعلقات مربوط می شد تصفیه شده بود ، به تبتل واقعی که فنا نهایت حدش بود رسیده بود ...
ادامه مطلب...
دوشنبه 20 آبان 1392
ابوالاعلی مودودی در کشاکش سنت و مدرنیته

هنگامی که از احیای تفکرّ دینی و اسلام سیاسی در شبه قاره هند سخن به میان می آید، نام دو اندیشمند بیش از دیگران ذهن را به سمت خود جلب می کند: علامه محمد اقبال لاهوری و مولانا ابوالاعلی مودودی. درباره اقبال بسیار سخن گفته شده است و کتابهایی از وی که به زبان پارسی نوشته شده است و نیز تبحّر وی در این زبان و اشعاری که به پارسی سرود، وی را در میان پارسی زبانان شهره ساخته است. ولی ابوالاعلی مودودی کمتراز وی شناخته شده است و شاید تنها برای جامعه علمی شناخته شده باشد...
ادامه مطلب...
دوشنبه 20 آبان 1392
آل احمد به ما آموخت چگونه گوهر کلام و آزادی را پاس بداریم

غلامرضا امامی، نویسنده و مترجم همزمان با هجدهم شهریور و سالروز درگذشت جلالآل احمد یادداشتی را درباره این نویسنده در اختیار خبرگزاری مهر قرار داد که در ادامه از نگاه شما میگذرد:
جلال آنچنان که از نامش برمیآید، روشنی بود. باغبان بود و بیش از همه انسانی مهربان. دریغ که عمر کوتاهی داشت و نتوانست آنچه میاندیشد و به آن دل بسته بود را عرضهکند...
ادامه مطلب...
دوشنبه 18 شهریور 1392
به یاد استاد همایون خرم

عباس آخوندی:
استاد همایون خرم نشان ماندگاری ایرانیان بود. پاسداشت حرمت او، احترام به فرهنگ ایرانزمین است.
من نه موسیقیدان هستم و نه موسیقیشناس، بلکه همچون سایر شهروندان، گاهی که دلم برای خودم تنگ میشد، به موسیقی او پناه میبردم.
ادامه مطلب...
دوشنبه 2 بهمن 1391
امير کبير و اصلاحات او

قصد ما از نگارش اين مقاله معرفي چگونگي شکلگيري انديشههاي ترقيخواهانه و اصلاحي در ذهن امير کبير است که موجب بهبود دستگاه حکومت قاجاريه ميگردد...
ادامه مطلب...
دوشنبه 25 دی 1391
برف برفو در شاهرود
دیر زمانی است که ایرانیان در آغاز فصل زمستان مراسم مختلفی را بر پا می دارند که در میان اقوام گوناگون به شکل های گوناگون اجرا می گردد. از آن جمله می توان به شب چله (یلدا) که در ایران و سرزمین های هم فرهنگ متداول است را نام برد.
در برخی از نقاط کشورمان نیز اهالی با مشاهده اولین برف زمستانی به جشن و شادمانی پرداخته و مراسم شادی را در ارتباط با این نعمت خدا دادی بر پا می دارند.
آنان با دل هایی مملو از شادی و شعف برف را بهانه ای برای جمع شدن به دور هم و یک دل شدن می دانند.
در برخی از روستاهای شهرستان شاهرود، اهالی با مشاهده اولین بارش برف زمستانی و به منظور صله رحم بر پایی محفل گرم و شاد را به این شکل رقم نهادند. برای این منظور فردی از بزرگان فامیل یا طایفه به جهت مزاح ابیاتی را بر روی تکه کاغذی نوشته و آن را توسط قاصد به خانه بزرگ دیگر می فرستند.
دوشنبه 20 آذر 1391
سینما در لالهزار زبان باز کرد، در پردیس پورشه سوار شد

79 سال گذشت تا سینمای ایران که با فیلم دختر لر زبان باز کردند به سالنهای پردیس تهران رسید. پردیسهایی که معمولا ستارهها و مخاطبانش پورشه سوار هستند. راهی پر فراز و نشیب که سالنهای سینماهای ایران از لاله زار با بلیت یک قران تا پردیسهای تهران با بلیت 6هزار تومان طی کردند...
ادامه مطلب...
دوشنبه 20 آذر 1391
مسافر نجف به استانبول رفت تا دبستان در ایران پا بگیرد

میرزا حسنخان تبریزی رشدیه، طلبه جوانی که برای فراگیری علوم دینی، عزم رفتن به نجف کرده بود، با دیدن تیتری در روزنامه اختر که «بیسوادهاى اروپا در هزارى ده نفر است و ... با سوادهاى ایران در هزارى ده نفر!»؛ مسیر سفر تغییر داد و راهی استانبول، مصر و بیروت شد تا راهی پیدا کند برای اینکه بیسوادهای ایران در هزاری ده نفر باشند نه باسوادها. راهی که در نهایت به راهاندازی نخستین دبستان ایرانی به شیوه نوین ختم شد.
امروز سالگرد درگذشت میرزا حسنخان تبریزی رشدیه، پدر دبستان در ایران است. او پس از چندین سال پرسه زدن در مدارس کشورهایی چون ترکیه و مصر، نخستین دبستان ایرانی را نه در ایران که در ایروان و سپس دبستان دیگری در تبریز راهاندازی کرد. دبستان میزرا حسن رشدیه که در ابتدا با مخالفهای زیادی روبهرو شد، اما روزبهروز بر قوام و دوامش افزوده شد، چنانکه امروز که 68 سال از درگذشت میرزاحسن میگذرد، دبستانش برای ایران به یادگار مانده است.
سعید حبیباله
به نقل از: خبرگزاری میراث فرهنگی
دوشنبه 20 آذر 1391
روزنامهنگاران اعتصاب کردند، ایران فاقد روزنامه شد!

امروز دیگر از آن ماست. نه تشکیل و آغاز به کار نیروی دریایی ایران و نه اشغال مناطق جنوبی ایران توسط آلمانها؛ هیچکدام نتواستند در چهاردهم آبان از روزنامهنگاران پیشی بگیرند.
سیزدهم آبان سال 1357بود که به دنبال تظاهرات گستره و البته کشته شدن شماری از تظاهرکنندگان، محمدعلی سفری، دبیر وقت سندیکای روزنامه نگاران ایران تصمیم هیات مدیره سندیکا مبنی بر اعتصاب عمومی جراید را اعلام کرد. این اعتصاب از 14 آبان شروع شد و تا 16 دی که دولت نظامی ازهاری کنار رفت، ادامه داشت. در تاریخ عمومی مطبوعات (تاریخ جهانی رسانه ها)، از اعتصاب 62 روزه روزنامهنگاران ایران، به عنوان طولانی ترین و موثرترین اعتصاب اهل قلم در طول تاریخ 350 ساله روزنامه نگاری یاد شده است.
نظامیان ایران آب حوض میکشیدند!
سیاست اعلام بیطرفی ایران در جنگ جهانی اول، کارگر نشد؛ چراکه دولتهای درگیر جنگ چون آلمان بیاعتنا به این اعلان رسمی، وارد ایران شده و مناطق جنوبی کشور را به تصرف درآوردند. جالب اینجا بود که شورای وزیران دولت وقت ایران در چهاردهم آبانماه برای یافتن پاسخی دندانشکن به این رفتار دول متخاصم که بیطرف ایران را نقض کرده بودند، وارد شور شد. شوری که قرار بود تصمیم به مقابله نظامی بگیرد. اما خیلی زود و به دلیل ضعف نظامیان به بنبست رسید! مشکل نظامیان آن روز ایران از ضعف تجهیزاتی و آموزش بیشتر بود؛که سربازان برای امرار معاش خود که دولت قادر به تامین آن نبود، در خانههای پایتخت تهران به کارهایی پستی چون آبحوضکشی و نوکری مشغول بودند! این شد که دولت وقت ورود مهاجمان را به نظاره نشست.
گشایش موزه سنندج در سال 1354و ثبت باغ و عمارت شازده ماهان در فهرست میراث ملی در سال 1353 هم از اتفاقات برجسته میراثی چهاردهم آبانماه است. نخستین نمایشگاه کتاب ایران نیز به تاریخ همین روز و در سال 1366 افتتاح شد.
سعید حبیباله
به نقل از: خبرگزاری میراث فرهنگی
یکشنبه 14 آبان 1391
زندگینامه: محمد بروجردی (1333 - 1362)

بخشی از وصیت نامه شهید محمد بروجردی:
کلیه برادران و خواهران که من را میشناسند درخواست دارم که برای من از خدا طلب بخشش کنند، شاید به خاطر حرمت دعای مومنین خداوند از تقصیراتم بگذردو احساس میکنم بار گناهان و خطاها بر دوشم سنگینی میکند. بخصوص دعای آن کسانی که پاسدارند و به جبهه میروند و از کسانی که در جزئیات زندگی من بوده و با من برخورد داشتهاند درخواست دارم برادرانی که از من بد دیدهاند در گذرند و یا اگر کسی را سراغ دارند که از من بد دیده نزدش بروند و از او رضایت بگیرند.
و دیگر این که مقاومت را فراموش نکنند که خداوند تبارک و تعالی بار سنگین انقلاب اسلامی را بر دوش ملت مسلمان ایران گذاشته است و ما را در آزمایش عظیم قرار داده است. این را شهیدان بسیاری بخصوص در این چند سال اخیر به در و دیوار ایران نوشتهاند و اگر مقاومتهای آنها نباشد همانطور که امام فرمودند، بیم آن میرود که زحمات شهدا به هدر رود و اگر چه آنها به سعادت رسیدند و این ما هستیم که آزمایش میشویم و دیگر این که با تجربهای که ما از صدر اسلام داریم، که به خاطر عدم آگاهی مسلمین درس عبرت باشد، با دقت، کلمات این روح خدا را که خط او خط رسول خداست دقت کنند.
ادامه مطلب...
ﺳﻪشنبه 4 مهر 1391
زندگینامه محمد شکوری
زندگینامه محمد شکوری

ادامه مطلب...
دوشنبه 27 شهریور 1391
خالق خاطرات شیرین کودکی ما ۶۸ ساله شد
شانزدهم شهریورماه زادروز هوشنگ مرادی کرمانی، خالق «قصههای مجید» بود؛ خالق خاطرات شیرین کودکی دهه شصتیهای ایران که از قاب تلویزیون مجید را تماشا می کردند او حالا 68 ساله شده است...
ادامه مطلب...
شنبه 18 شهریور 1391
علی اشرف درویشیان و 72 سالگی

علی اشرف درویشیان در سالروز 72 سالگیاش با بیان اینکه فقر وستم به مردم روستا در دوران معلمیاش باعث شکلگیری علاقه او به نویسندگی شده است گفت:مرگ صمد بهرنگی مرا وا داشت تا راه او را ادامه دهم.
این نویسنده پیشکسوت در گفتوگویی به مناسبت تولدش به خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت: سوم شهریور 1319 در کرمانشاه متولد شدم، دوران مدرسه را در شهر کرمانشاه گذراندم و سپس دو سال هم به دانشسرا رفتم و معلم شدم. دوران معلمیام در روستاهای اطراف کرمانشاه و گیلان غرب بود،در این دوره با دوستان در انجمنهای ادبی شرکت میکردم. علاقهمندیام به کتاب و داستاننویسی به این دلیل بود که آثار نویسندگان معاصر ادبیات ایران و ترجمههای دیگر نویسندگان جهان را میخواندم وسپس حضور مستمر در انجمنهای ادبی باعث شد که علاقهمندیام به داستان وداستان نویسی روز به روز بیشتر و گستردهتر شد.
درویشیان درباره چگونگی آغاز نویسندگیاش اظهار کرد: در سالهایی که در روستاهای گیلانغرب معلم بودم با فضای عجیبتری آشنا شدم و وقتی فقر و ستمی که به مردم آنجا می شد دیدم، نتوانستم آنها را نادیده بگیرم و همین باعث شد که در همان سالها داستان نویسی را با نوشتن برای کودکان آغاز کنم. پس از آن نیز برای ادامه تحصیل به دانشگاه تهران آمدم. در دوران دانشگاه بیش از پیش علاقه مند سعدی،حافظ و تاریخ بیهقی شدم و در طول این مدت سعی کردم بیشتر از پیش کتاب بخوانم. در تهران ودانشگاه محیط وسیعتری پیدا کردم و به داستان نویسی به شکلی جدی پرداختم،سال 48 هم وقتی که مرگ صمد بهرنگی پیش آمد، مرگ او من را وادار کرد که راه او را ادامه دهم.
او درباره نوشتن اولین داستانش نیز گفت: اولین داستانم را که هیچ وقت منتشر نشد در زندان کرمانشاه نوشتم. درسال 1352 اولین مجموعه داستانم را به عنوان آشوران چاپ کردم و در ادامه هم کتابهای دیگری منتشر کردم، همچنین مجموعه داستان «داستانهای تازه داغ» را هم چند سال پیش در شهر کلن آلمان چاپ کردم.
این داستاننویس پیشکسوت که چند سال پیش دچار ضایعه مغزی شد درباره فعالیتهای این روزهایش نیز گفت: این روزها خستهام وخیلی حوصله نوشتن هم ندارم.
به گزارش ایسنا، کتاب بیستون، آبشوران، فصل نان، همراه آهنگهای بابام،گل طلا وکلاش قرمز، ابر سیاه هزار چشم،روزنامه دیواری مدرسه ما، رنگینه،کیبرمیگردی داداش جان، آتش درکتابخانه بچه ها،چون وچرا،داستان های محبوب من، سلول 18،سی ودو سال مقاومت در زندانهای شاه، افسانه ها ومثل های کردی، سالهای ابری، درشتی، مجموعه 20 جلدی فرهنگ افسانه های ایرانی با همکاری رضا خندان مهابادی، واژه نامه گویش کرمانشاهی،یادمان صمد(صمد بهرنگی) و شب آبستن عنوانهای آثار علی اشرف درویشیان در زمینه داستاننویسی ، ادبیات کودک و پژوهشهای این نویسنده پیشکسوت است.
دوشنبه 6 شهریور 1391
زندگینامه: منوچهر وصال (1291 - 1391)

منوچهر وصال از چهرههای تأثیرگذار در ریاضیات کشور، به خصوص در زمینه آنالیز، به شمار میرود و کتاب آنالیز او که در دهه 1340 انتشار یافت، از اولین کتابهای معتبر تألیفی دراین زمینه به زبان فارسی است.
ادامه مطلب...
چهارشنبه 1 شهریور 1391
ديدار با غلامحسين اميرخاني پس از بازگشتش

دوستان، شاگردان و علاقهمندان عرصه خوشنویسی ایران فردا - دوم شهریور ماه - جاری در موسسه فرهنگی اکو گرد هم میآیند تا با استاد نامی خوشنویسی ایران دیدار کنند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ياران(ايسنا)، این نشست به بهانه بازگشت غلامحسين امیرخانی از سفر سه ماهه آمریکا تدارک دیده شده است.
ادامه مطلب...
چهارشنبه 1 شهریور 1391