
رييس سازمان حفاظت محيط زيست گفت: راهکارهاي متعددي براي حل مشکل درياچه اروميه انديشيده و بهکار گرفته ايم که اميدواريم نياز حداقلي اين درياچه به 1/3 ميليارد مترمکعب آب تامين و مشکل حل شود.
مهندس محمدجواد محمديزاده در جمع خبرنگاران در شيراز با بيان اينکه نگرانيها در خصوص درياچههاي کشور جدي است، افزود: کارگروهي با مسووليت معاون اول رييسجمهوري براي رسيدگي و حل مشکل آب درياچه اروميه تشکيل شده است.
وي با بيان اينکه وزارتخانههاي نيرو، کشور، جهادکشاورزي و راه و شهرسازي و معاونت راهبردي رياست جمهوري در اين کارگروه به همراه سازمان محيطزيست عضويت دارند، گفت: راهکارهاي متعددي براي حل مشکل درياچه اروميه انديشيده شده و بکارگرفته شده است.
محمديزاده خاطرنشان کرد: جابجايي حوضه به حوضه آب از حوزههاي آبريز کردستان براي انتقال 700 ميليون متر معکب آب اجرايي شده که 15 درصد پيشرفت فيزيکي دارد، يکي از اين طرحهاست.
وي به انتقال آب از ارس ورودي ارمنستان و آذربايجان و در نظرگرفتن حقآبه از اين طرح براي درياچه اروميه اشاره و خاطرنشان کرد: سرمايهگذار اين طرح مشخص شده و اميدواريم بهزودي اجرايي شود.
محمديزاده تصريح کرد: پيشبيني صرفهجويي يک ميليارد متر مکعب آب از مسير اصلاح روشهاي آبياري در قالب يک برنامه سهساله از سوي جهاد کشاورزي، انتقال حوضه بهحوضه آب و بارور کردن ابرها نيز از جمله راهکارهاي در نظر گرفته شده براي تامين آب مورد نياز درياچه اروميه است.
وي ضمن ابراز اميدواري نسبت به تامين حداقل 1/3 ميليارد مترمکعب آب مورد نياز درياچه اروميه با استفاده از اين روشها، گفت: طرح مديريت يکپارچه از سوي سازمان محيط زيست ارايه، مطالعه و اجرا و کتابچهاي نيز در اين زمينه تهيه و منتشر شده که در آن وظايف سازمانهاي آب منطقهاي، جهادکشاورزي و محيط زيست در استانهاي آذربايجان شرقي و غربي و کردستان تبيين شده است.
معاون رييسجمهور در خصوص چاره انديشي براي تالابها و درياچههاي مختلف استان فارس از جمله بختگان، پريشان و دشت ارژن، نيز گفت: توافقهايي با توانير در خصوص تامين حقآبه اين درياچهها انجام شده که بايد عملياتي شود، از طرفي عمدهترين مشکل اين درياچهها برداشتهاي غيرمجاز از طريق چاههاي بالادستي بوده که با نظارت انجام شده بخشي از اين چاهها پلمپ و براي بخشي ديگر کنتور هوشمند نصب شده است.
اين مقام مسوول يکي از چالشهاي جدي برخي از درياچهها مانند پريشان را اجراي طرحهاي مختلف مطالعه نشده دانست و گفت: اجراي برخي پروژهها مانند راهسازي و ايجاد مستحدثاتي در حاشيه پريشان زمينه انسداد مسيرهايي که آب مورد نياز درياچه از طريق آن مسيرها تامين ميشد را فراهم کرده است.
وي با يادآوري اينکه با همکاري دستگاههاي مختلف، اجراي برخي طرحها مانند طرح راهسازي در درياچه پريشان متوقف شده است، گفت: بايد در اعمال قانون توسط دستگاههاي مختلف پافشاري کرد، مطالبه مردم در خصوص درياچهها و تالابها مطالبه درستي است و خوشبختانه دستگاهقضايي هم همکاري خوبي براي تامين اين مطالبات داشته و دارد.
محمديزاده با بيان اينکه از محل اعتبارات در نظر گرفته شده براي مقابله با ريزگردها ميتوان طرحهايي براي تجديد حيات درياچههاي بختگان و پريشان و ديگر درياچههاي فارس اجرا کرد، گفت: برکههايي در محل تالاب پريشان ايجاد و نمونههايي از تنوع زيستي موجود در آن منطقه آورده شده تا اين نمونهها مجددا احيا شوند.
وي خواستار همکاري بيشتر ساير دستگاهها در رفع تصرفات از محدوده تالابها، جلوگيري از تخريبها و تعيين و تثبيت حدود اين عرصههاي زيست محيطي مهم شد.
معاون رييس جمهوري همچنين در خصوص ديگر تالابها و درياچههاي کشور نيز گفت: از جمله تالابهايي که مشکل آنها تاحدود زيادي مرتفع شده ميتوان به تالاب شادگان و هورالعظيم اشاره کرد.
اين مقام مسوول خاطرنشان کرد: تالاب شادگان که کاملا خشک شده بود با تامين حقآبه از کارون و کرخه، مجددا احيا شده و تا عمق 5/2 متري آن اکنون آب وجود دارد.
وي اضافه کرد: قسمتي از تالاب هورالعظيم که در ايران قرار دارد نيز با مديريت حقآبه نجات داده شده که اين اقدام منجر به تامين آب قسمت قرار گرفته در خاک عراق هم شده است.
معاون رييس جمهوري گفت: مديريت انجام شده در مورد تالاب هامون نيز عليرغم آنکه هنوز در خصوص حقآبه اين تالاب که در ورودي افغانستان قرار دارد با مشکل مواجه هستيم اما 60 تا 70درصد تاثيرگذار بوده و مشکل مرتفع شده است.